FAQ

Vad kostar det?

Under utbytesår 2021-2022 är programavgifter för Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada 49 500 kr. Programavgifter till länder i Europa 39 500 kr. Programavgifter för övriga länder är 43 500 kr. I programavgiften ingår försäkringspremie, kavaj, visitkort och annan utrustning. Resan betalar du själv men beställs genom Carlson Wagonlit Travel.  Läs mer här.

När får man söka?

För ettårsutbytet 15-17 år. Du ska ha slutat årskurs 9 när du åker alternativt ha ett år kvar på gymnasiet när du kommer hem.

Måste man gå om utbytesåret hemma?

Eftersom kursplanerna ser olika ut mot svenska skolors är utbytesåret ett avbrott i svenska gymnasiet. Om vissa ämnen kan tentas av är upp till din skola.

Måste man byta skola efter utbytesåret?

Kontrollera med din rektor om du får göra ett studieuppehåll. I det flesta fall brukar detta inte vara ett problem.

Vad kostar ett utbytesår?

Registreringsavgift 600:- Programavgift

  • ca 49500:- USA, Canada, Australien och Nya Zeeland
  • ca 39500:- Europa
  • ca 43500:- övriga

I programavgiften ingår försäkringspremie, kavaj, visitkort och viss annan utrustning. Resan betalar du själv men beställs genom vår resebyrå. Resor inom Europa bokar du själv. Kostnad för läkarundersökning och visum tillkommer.

Finns det stipendium?

Georgiastipendiet finns för eftergymnasiala studier.

Vilka länder kan man åka till?

Detta är de länder som vi brukar utbyta med. Vi har även möjlighet att kunna ordna utbyte med andra länder. Är du intresserad av att åka till något land som inte finns på listan, kontakta oss.

  • Inom Europa Belgien: Frankrike, Italien, Schweiz, Spanien, Tyskland och Österrike
  • Utanför Europa: Brasilien, Indien, Japan, Kanada, Mexiko, Sydkorea, Sydafrika, Taiwan, Thailand, USA

Hur länge kan man söka?

Ansökningstiden bestäms av distriktet. Men det är viktigt att söka så fort som möjligt så att man hinner med visum, placering mm.
För sommarutbyte och läger är ansökningstiden längre. Se www.rotarystudent.se

Hur stor är månadspengen?

Från Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte utbetalas 1 000 kronor per månad i fickpengar, som förmedlas av värdklubben till utbytesstudenten.

Kommer jag att ha flera kontaktpersoner?

Du har en kontaktperson i Sverige och 1-2 i den klubb du placeras i. Du har dessutom kontakt med medlemmarna i din värdklubb samt en person som har det övergripande ansvaret. Vi har massor med berättelser där Rotarymedlemmar hjälper till med kort varsel när det behövs. Vi är ca 1,2 milj medlemmar i mer än 32 000 klubbar i 200 länder.

Varför ska man välja Rotary istället för konkurrenter?

Billigare, säkrare, roligare, större organisation kanske vi vill inte uttala oss om våra kollegor i branschen.

Vad är Rotary?

Rotary är en internationell organisation för yrkesverksamma män och kvinnor. Medlemmarna är organiserade i autonoma klubbar. Rörelsen har 1,2 milj medlemmar i mer än 32 000 klubbar i 200 länder. Den första Rotaryklubben grundades 1905 i Chicago, Illinois, USA. Initiativtagare var advokaten Paul Harris. Läs mer på wikipedia eller rotary.org.